LES RONDALLES:

Cob_Sant_Jordi_i_el_drac_1.jpg

QUÈ ÉS UNA RONDALLA?

És un relat o narració en prosa que normalment es transmetia oralment. Té caràcter anònim i conta fets imaginaris,desenvolupats amb uns personatges, un argument i un espai determinats. Pertanyen a un patrimoni col·lectiu que remet a la cultura indoeuropea.

Els valors suprems de l'amor, la fidelitat i l'amistat són temes molt comuns.

PER QUÈ TREBALLAR RONDALLES A CLASSE?

És interessant treballar les rondalles a classe ja que es poden treballar els valors abans anomenats. Podem fer reflexions amb els xiquets per a destacar la importància de l'amistat i l'amor per la nostra família i amics.

Als xiquets els agrada molt els contes on apareixen personatges que siguen herois i podriem relacionar els herois de les rondalles amb herois actuals com Superman per exemple.

A més, podem fer un joc amb ells on aparega els diferents personatges de les rondalles: l'heroi, la princesa, etc. Un exemple seria un joc de psicomotricitat on cada xiquet puga representar un paper i tinguen que passar per moltes proves per a rescatar a la princesa (mestra).

Com veurem més avall hi ha rondalles d'animals. Els animals agraden molt als xiquets i és molt divertit fer les veus dels animals quan contem una rondalla.

Amb les rondalles de costums podem treballar la resolució de conflictes de forma realista i amb les rondalles meravelloses podem treballar la imaginació i creativitat dels xiquets.

ES PODEN CLASSIFICAR EN TRES GRANS GRUPS:

1-Rondalles meravelloses: Hi intervenen éssers humans amb facultats sobrenaturals i objectes posseïts de virtuts màgiques. 2-Rondalles d'animals: Els protagonistes són animals personificats.3-Rondalles de costums: Poden reflectir millor els modes de vida de la societat agrària. Hi intervenen persones que es comporten de manera humana i resolen els conflictes plantejats sense cap ajuda meravellosa. Són més realistes.

h_les-meves-rondalles-catalanes-clasicos-catalans-idioma-susaeta-ediciones_1289290718.jpgCARACTERÍSTIQUES DE LES RONDALLES:


1-TENEN UNA ESTRUCTURA NARRATIVA FIXA QUE AGRUPA ELS DIFERENTS FETS EN CINC MOMENTS:1-Situació inicial: Presentació personatges principals i les seues circumstàncies 2.Conflicte o fet que modifica la situació inicial 3.Acció: Consisteix en què un participant reacciona per intentar resoldre el conflicte. És la part més important i amb més èmfasi. 4.Resolució: El resultat del punt 3. 5.Situació final: Tornada a una situació estable diferent de la inicial. princesa.jpg

2-TIPUS DE PERSONATGES QUE APAREIXEN:

A les rondalles sol haver 7 tipus de personatges (tot i que no sempre apareixen tots):

1-L'heroi

2- El donant de l'objecte màgic

3-El fals heroi

4-L'agressor

5-La víctima

6-L' auxiliar de l'heroi

7-La princesa

Si voleu veure el paper de cada personatge aneu ací.3- FÓRMULES QUE ELS NARRADORS UTILITZEN PER OBRIR EL RELAT I TANCAR-LO:

Són fórmules fixes utilitzades sempre de la mateixa manera i amb escasses variacions.

A-Fórmules per a obrir el relat:

"Hi havia una vegada..."
"Vet aquí en aquell temps

que les bèsties parlaven

i les persones callaven..."

B- Fórmules per a tancar el relat:


"Catacric, catacrac,

catacrac, catacric,

conte contat, conte finit."

"Una reina tenia tres filles

una mandarina

una tarongina

una melmelada

i aquesta història s'ha acabada."

6146460_(1).jpg

ENRIC VALOR (1911-2000)


Va nàixer a Castalla i va morir a València. Va recopilar 36 rondalles de la tradició oral valenciana. Després les va transformar en literatura escrita en equilibri entre la recerca dialectal i, l'escrita normativa.

Si voleu llegir més informació d' Enric Valor, l' enumeració de les seues rondalles, el lloc on sucedeixen las diferents rondalles i una breu descripció d'aquestes, aneu a la pàgina 4 d'ací.

Algunes de les rondalles més famoses d' Enric Valor, són: Mig pollastre, La rabossa i el Corb,El dimoni fumador

Les rondalles d' Enric Valor estàn editades per Edicions del BullentSi voleu veure més recursos, aneu a l'apartat de recursos.