LES FAULES: 

9788498068047.gif

QUÈ SON LES FAULES?

Les faules són narracions en vers o en prosa que tenen una finalitat didàctica (moral, exhortativa, satírica o simple asserció d'una veritat).La moralitat apareix de forma explícita, a diferència d'altres géneres narratius, que la porten implícita, tal com els contes.

1934_la_liebre_y_la_tortuga.JPG
UNA MICA D'HISTÒRIA:

Els orígens de la faula es remunten als textos proverbials sumeris que contenen una frase sobre el comportament de certs animals: "Oh, lleó, el teu aliat és l'esbarzer tofut". Els proverbis foren la font de la qual va sorgir la faula.

Si voleu veure més contextualització històrica de les faules, aneu ací.

PER QUÈ MOTIUS ÉS IMPORTANT TREBALLAR LES FAULES EN EDUCACIÓ INFANTIL?

La literatura infantil i juvenil actual està plena de llibres "políticament correctes" que es solen donar com a temes transversals en el curriculum escolar; llibres amb una qualitat literària prou dolenta. Mentre que la faula, en sí mateix, comporta un ensenyament, una didàctica pensada ja per a que, mitjançant la seua lectura, el lector puga extraure les seues conclusions.


Com bé heu llegit abans, les faules ja eren llegides en l'Edat Mitjana amb intencions morals i didàctiques. Les faules, porten implícita o explícita una moralitat i per tant, potser un recurs interessant per a treballar amb els xiquets els valors morals.


La faula constitueix un recurs interessant i una bona estratègia d'aprenentatge per als xiquets.

Als xiquets els agrada molt els animals i s'identifiquen amb ells. Per això les faules son un bon recurs per a treballar en classe.

Les faules ens brinden la oportunitat de representar les veus dels personatges més fàcilment que las veus dels humans la qual cosa ens ajudarà a captar l'atenció dels xiquets.

És molt important treballar les faules ja que és una forma de transmetre valors als xiquets mitjançant una forma divertida.


animales.jpg
PROTAGONISTES DE LES FAULES:

Els protagonistes de les faules són animals i serveixen per a reflexionar sobre les contradiccions humanes.

La faula sempre porta un títol que ens avança quins seran els protagonistes de la narració o el resum de la idea més important.

Les històries de les faules tracten d'animals que han de resoldre un conflicte, el qual pot ser de diversos tipus:

-Un problema que s'ha de resoldre

-Un desig que es vol satisfer

-A partir de la situació plantejada, es desencadenen les accions dels personatges i es proposa una reflexió sobre el tema o idea central de la faula.

cigarra.jpg


leon-y-pato.jpgESTRUCTURA BÀSICA DE LA FAULA:


L'estructura bàsica de la faula consta dels elements següents:

-La presentació dels personatges o de la seua situació.

-El conflicte que han de superar

-El desenvolupament de les accions per resoldre o superar el conflicte.

-La moralitat o reflexió que es desprèn de les actuacions dels personatges.

Algunes fórmules narratives per a iniciar o cloure els relats i alguns elements lingüístics faciliten l'organització de la faula. D'aquesta manera, es pot resseguir el plantejament de la narració i identificar cadascuna de les parts de l'estructura.

club_lectura.jpg


Si volem crear una faula nosaltres mateixos, cal tindre en compte els dos últims punts esmentats (protagonistes de les faules i estructura bàsica)
ELS AUTORS MÉS IMPORTANTS DE FAULES:


1-L'ISOP:

1105962976.jpg

Fabulista i moralista grec. Se'l coneix com el creador de la faula, ja que el diferèncien dels contes per la seua gran saviesa. Va tindre gran popularitat tant als Països Catalans com a la resta d'Europa durant l'Edat Mitjana.

Hi ha moltíssima més informació de la vida i obra d'Isop. Si vos interesa, aneu ací.

*Si voleu llegir faules entregues d'Isop, aneu ací.

*També, podeu llegir faules d'Isop en castellà.

*En aquesta pàgina, trobareu molta més informació d' Isop i moltes faules traduïdes del grec. És un llibre entregue.

*Si voleu ver videos de faules, aneu ací.


2-FEDRE:

Fou un fabulista llatí d'origen traci. En les seves faules utilitzà elements grecs i d'invenció pròpia i utilitza una estructura molt senzilla.L'expresió utilitzada a les faules és clara i concisa i el llenguatge en general és pur i correcte.

*No hi ha molts coneiximents de la seua vida, però si voleu saber alguna coseta més, aneu ací.


L'ase i el lleó és una de les faules més importants de Fedre.

3-JEAN DE LA FONTAINE:delafontaine_jean.jpg

Va ser un dels grans fabulistes de la història. tota la seua vida, però molts han considerat que realment no va escriure res, ja que es basava en faules antigues.

Si voleu veure més biografia i moltes faules de Jean de la Fontaine, aneu ací i ací.

En youtube, es pot veure videos basats en les faules de Jean de La Fontaine, tal com El Renard i la Cigonya, El llop i l' Anell, El corb i el Renard

També, podeu veure una forma interessant de treballar les faules amb els xiquets: consisteix en que els xiquets expliquen la faula utilitzant imatges.
En llengua castellana conrearen el gènere Tomás de Iriarte i Félix María de Samaniego.Si vos interessa podeu escoltar faules de Samaniego.

Altres autors de faules importants van ser: El Arcipreste de Hita, Fedro, Franz Kafka y Arthur Schopenhauer. Si voleu veure algunes faules d'aquests autors, aneu ací.Les faules estàn en castellà.A l'apartat de recursos, podeu trobar moltes faules i recursos relacionats amb les faules.