ELS CONTES:

S'han donat moltes definicions dels contes. Jo personalment em quede amb aquesta: "El conte és una obra d'art i en aquesta la matèria prima és la paraula, i el que la fa rica i important és la manera amb la qual s'expandeix per totes parts i en tot temps"

cuentos[1].png
VALOR EDUCATIU DEL CONTE: PER A QUÈ SERVEIXEN?

-El conte apareix com un bagul replet de possibilitats de cara al desenvolupament dels xiquets: és font per a condimentar els poders psíquics com la imaginació, la fantasia, el plaer i la sensibilitat. A més, ofereix l'oportunitat de aconseguir una compensació entre la realitat i els somnis, tan important per afrontar-se al mon actual.

-El conte afavoreix el procés de maduració integral de la personalitat dels xiquets.

-Inicia els xiquets en un còdeg moral: el concepte del bé i el mal i l'aproximació a virtuts com: el respecte, la honestedad, la generositat, etc.

-Afavoreix moment de diàleg i afecte entre l'adult i el xiquet

-Ajuda els xiquets a descarregar moments d'ansietat, agressivitat, a eliminar la por i tensió, etc.

-Potser utilitzat com a tècnica terapèutica.

-Els contes poden estar presents en els nostres projectes educatius: és un molt bon recurs d'aprenentatge. Mitjançant un conte podem treballar amb els xiquets valors (amistat, col·laboració, multiculturalitat i qualsevol tema que necessitem treballar en classe).

-Podem utilitzar la temàtica dels contes per a fer un projecte de contes. Si aneu ací podeu veure un exemple de projecte de contes.

Els xiquets també poden ser els narradors dels contes o treballar activitats dels contes amb ells. Un exemple és aquest.Cuentos.gif
COM S'HAN DE CONTAR ELS CONTES? ALGUNS CONSELLS:

-Quan parlem de contar un conte, ens referim a dues formes de fer-ho: la narració oral lliure i la narració llegida. En general, els xiquets escolten més atentament un conte narrat que un conte llegit, ja que quan narrem un conte ens convertim en un verdader emissor, la qual cosa ens permet una comunicació més completa amb els xiquets.

Molts de vosaltres es preguntareu, que pot canviar de llegir un conte a narrar-lo? Moltíssim. Per la meua experiència com a educadora infantil i com a mestra, puc assegurar-vos que, quan narrem un conte als xiquets ens adaptem millor a les circumstàncies, a les capacitats i al lèxic dels xiquets. Si ho fem així, la història es converteix en una meravella personalitzada i irrepetible.

-Quan contem un conte als nostres alumnes, sempre serà millor si el conte ja l'hem vist, perquè això ens proporciona confiança i seguretat i a més afavoreix la interpretació quan contem el conte.

-Hem de ser espontanis, gesticular molt: si al conte diu que és una casa molt gran hem de fer la casa molt gran amb la entonació i la gesticulació facial i del nostre cos.

-Hem d'utilitzar un registre lèxic i construccions gramaticals adequades a la edat, però això no significa que els adults usem diminutius durant tot el conte.

-Hem de modular la veu per a interpretar els diferents registres per als personatges.

-Utilitzeu onomatopeies, gestos i moviments per a ajudar a la comprensió de la història.

-Molt important: hem de fer participar els xiquets en el conte, amb preguntes, repeticions d'onomatopeies, o també anomenant als personatges del conte amb el nom dels xiquets.

-Assenyalem els dibuixos del conte, però sempre hem de mirar als xiquets: centrem la nostra atenció en ells.

-És molt important tenir en compte com se situen els xiquets respecte a nosaltres quan contem un conte: tots els xiquets ens han de veure .Una bona situació seria en semicercle i el mestre/la mestra enfront d'ells.

-Quan contem un conte, hem d'anar tranquil·lament, sense pressa, la qual cosa potenciarà un ambient de curiositat màgica.


Poseu imaginació, hi ha moltes formes de contar un conte! Si no ho creieu, aneu ací.


Si voleu veure exemples de com contar un conte aneu ací.

cuentos.jpg US ANIME A INVENTAR ELS VOSTRES CONTES: CONSELLS

1-Cal tindre en compte la edat dels xiquets per a la utilització d'un llenguatge adequat i un contingut adequat a les seues capacitats i interessos

2-La finalitat educativa: què volem aconseguir amb eixe conte?

3-El relat ha d'estar situat en un marc concret i estable:un bosc, una caseta, etc. Això dòna seguretat al xiquet i centra la seua atenció.

4-El conte ha de tindre rimes, onomatopeies i repeticions. És una forma de captar l'atenció dels xiquets i fer-los participar.

5-Per a educació infantil no hem de fer contes amb molts personatges, ja que no és controlable a les seues capacitats.

6-És important utilitzar fórmules per a començar i finalitzar els contes. Permeten predisposar als xiquets tant a l'inici com al final del conte


creatividad.jpgEn l'apartat de recursos, podeu trobar moltes pàgines web amb recursos de contes, contes narrats, projectes de contes i moltes coses més. Animeu-vos a entrar!


Vos deixe un conte narrat per mi:Les Paraules Dolces. He triat aquest perquè m'agrada molt i és un conte que em porta molts bons records ja que la primera vegada que el vaig veure va ser a les pràctiques de magisteri quan la mestra se'l contava als xiquets. Els agradava molt!

Es pot treballar amb aquest conte una cosa molt important per als xiquets:la seua família.

i

Vis deixe també el conte amb imatges.


corimbo_biblioteca_84-8470-132-8.jpg