ELS CONTES TRADICIONALScontenido32603.gifELS ORÍGENS DELS CONTES TRADICIONALS:

Els orígens dels contes és difícil de situar i precisar. Se sap que la seua existència data de la antiguitat. En aquesta època, les narracions denominades contes explicaven situacions o fets que, per ignorància i desconeixement, només podien explicar-se de manera simbòlica i mítica. Per exemple, El diluvi universal o els contes de Les mil i una nits.

Les primeres manifestacions de contes pensats per als xiquets, es situen en l'època de la Ilustració, quan Rousseau va defendre la importància de l'etapa infantil.arca-de-noe.jpg
PER QUÈ TREBALLAR ELS CONTES TRADICIONALS AMB ELS XIQUETS?

Amb els contes tradicionals els xiquets poden aprendre valors i cultura de fa anys.

A més, els xiquets mostren gust i interès per aquestes narracions i el fet que s'hagen fet pel·lícules de molts d'aquestos contes tradicionals fa que els xiquets ja els coneixen i els agrada escoltar-los i sentir que ja coneixen als personatges.

Als xiquets els agrada els contes tradicionals per el tipus de personatges reduïts i molt simplificats, clarament identificables per una qualitat (astúcia, bondat, maldat); als xiquets també els agrada el desenvolupament per la combinació d'elements fantàstics i extraordinaris així com per els cambis absolutistes que s'adapten a la tipologia infantil (els xiquets també passen del somriure a la plorera, de estar enfadats a estar alegres, etc.)


És fonamental fer una reflexió quan acavem de contar un conte tradicional als xiquets ja que podem trobar antivalors en alguns com a conseqüència dels costums i pensaments que havien abans. Un exemple és quan Blancaneus és la que ho fa tot: neteja, cuina, fa els llits, etc. Jo, personalment, al final del conte faria una reflexió amb els xiquets per a fer-los entendre que no te per què ser la dona la que ho faça tot.

AUTORS MÉS IMPORTANTS DE CONTES TRADICIONALS:

1-CHARLES PERRAULT:

Va escriure contes per a divertir i entretindre als cortesans que més tard van ser adaptats per al públic infantil. Si voleu veure més biografia aneu ací.

Alguns d'aquests contes,son:

-La Bella dorment

-La Caputxeta Vermella

-El gat amb botes

-La Ventafocs

cuentos2.jpg

2-GERMANS GRIMM:

Van triar en les narracions orals populars una gran quantitat de relats, que recopilarien després en els seus Contes per a Xiquets. Alguns dels contes incluits son:

-Barba blau

-Blancaneus i Rosaroja

-Hansel i Gretel

-La Caputxeta Vermella

-El Llop i les Set Cabretes

Si voleu veure més informació de les seues vides aneu ací.

Hansel_y_gretel.jpg


3-HANS CHRISTIAN ANDERSEN:

-El vestit nou de l'emperador

-La Sireneta

-Les sabates vermelles

-La reina de les neus

-El soldadet de plom


Andersen3.jpg


Si voleu veure recursos, aneu ací.